Att köpa ny soffa kanske inte är så enkelt som man kan tro. En av de viktigaste sakerna att tänka på är att känna på soffan och provsitta den och att göra det ordentligt. Man spenderar kanske rätt mycket tid i soffan och då är det viktigt att man sitter bekvämt. Det kanske rentav är bättre att köpa en begagnad soffa som man sitter bekvämt i än en ny soffa som man tycker är obekväm.

En annan viktig sak är hur djup man vill att soffan ska vara. Vill man bara kunna sitta upprätt i den eller halvsitta? Eller kanske till och med ligga i den?

Viktigt är också att försöka hitta en soffa som har en kvalitet som är hög och kanske att den kostar lite mer. Detta kommer betala sig i längden då oftast hållbarheten är mycket bättre. Dessutom är det bra att ta sig tid och titta på sömmar så de ser ut att hålla måttet. Kan man ta av klädseln och tvätta? Har kuddarna tyg på en sida eller rentav på båda sidorna?

Materialet på soffan är också bra att tänka på. Ett material som kräver mycket underhåll är till exempel en soffa av dun. Man måste vända kuddarna ofta för att de ska förbli fluffiga och mjuka. Ett annat material som kräver mycket underhåll är läder som man bör smörja med impregnering efter en tid då materialet oftast kan blekas av solljus.

Man kanske har barn och då kanske man bör tänka på om man ska välja en soffa som har ett tyg som är slitstarkt. Till exempel kan man hitta soffor med material som polyuretan, polyester eller liknande då dessa är väldigt tåliga. Sedan bör man också beakta att ljusa tyger framhäver eventuella fläckar och i viss mån även de mörka. Så en soffa med mönster och en slags mellanfärg är att föredra.