När man köper nytt matbord är det ganska vanligt att man också köper nya stolar. Sitthöjden på dessa bör stämma bra överens med bordet. En centimeter högre eller lägre kan faktiskt göra en ganska stor differens. Man bör ta sin egen längd i beaktande och så vidare.

Här kommer några rekommendationer: Om bordet är till exempel 72 centimeter så är det bra att ha en sitthöjd på stolarna på 43 centimeter. Är bordet 74 centimeter så är en sitthöjd på 45 centimeter rätt bra.

Tänk också på stoppningen eller vilken typ av underlag du väljer till dina stolar. Sjunker man ner så kan sitthöjden också förändras. Ska man sitta länge så kanske man bör ha en lite mjukare stoppning och ryggstödet bör man också tänka på så man sitter bekvämt. Våga testa och känna efter, kanske är det så att en viss stol passar bättre till ett annat matsalsbord.

Antalet stolar som får plats vid ett bord är också en viktig faktor att fundera på vid köp av stolar. Ha inte för trångt utan välj hellre ett större matbord om ni blir många vid matbordet. Om man sitter trångt kan man få svårt att resa sig. En bra regel är att ha runt 80 till 100 centimeter mellan varje stol. På så sätt får alla en bra yta att röra sig fritt vid och man kan sitta länge och bekvämt.

Det är klart att det även är viktigt att stolarna matchar bordet. Färgmässigt bör man också tänka sig för en aning. I ett trångt och litet rum kan det vara bra om man använder sig av ljusa eller rentav vita möbler. Men tänk återigen på att stolarna inte nödvändigtvis behöver vara av samma märke eller modell som bordet. Det går att matcha ihop olika modeller så länge det passar hemma hos dig.