Vad bör man ha i åtanke när man väljer matbord då? Denna möbel är ”social” och här samlas inte bara familjen för måltiderna för dagen, utan även vänner som vi umgås med. Man kanske inte bara äter vid bordet utan kanske även spelar spel eller kort. Detta bör man ha i beaktande när man tänker på storlek och även material samt vilka funktioner som är nödvändiga för ett matbord.

En hög kvalitet är dock att föredra oavsett om du väljer ett stort och kanske utdragbart bord eller ett litet och runt. Denna möbel är något man vill ska finnas länge.

När man ska titta på bord så är platsen där man vill ha bordet kanske det första man ska tänka på. Vilken längd passar där, kan man ha ett rektangulärt bord eller kanske ett runt? Hur kan man placera stolarna och hur många får plats osv. Ett bra tips är också att mäta vilken bredd stolarna har och sedan titta på bordet.

Om man vill ha ett fyrkantigt eller rentav ett ovalt bord så är bredden 80 centimeter att föredra som minst. Anledningen till detta mått är att man vill kunna få plats att duka med glas, bestick och tallrikar på tabletten och på båda sidor av bordet utan att vara i vägen för personen mittemot. Dessutom bör man ha en bredd på minst 100 centimeter om man vill sitta två personer per kortsida.

En bra höjd på ett bord i matsalen är 72 till 75 centimeter. Tänk också på att människan blir längre och längre, tidigare var standardhöjden på 70 centimeter men har nu alltså ökat. När man sitter på stolen så bör man kunna röra sina ben fritt. Man ska även enkelt, utan att slå i bordsbenen, kunna föra in och ut sin stol på sin sittplats. Stolen bör vara bekväm.